ויזות ואשרות שהיה במדינות
אזרחות זרה
אם אתם מחזיקים באזרחות זרה כלשהי, היא לרב מקנה לכם את הזכות לגור ולעבוד באותה מדינה. יתירה מכך, דרכונים מסויימים מקנים זכויות במדינות נוספות מעבר למדינה המנפיקה. למשל, אם ברשותכם דרכון של אחת ממדינות האיחוד האירופי, הוא מקנה לכם זכות לגור ולעבוד בכל אחת ממדינות האיחוד ולא רק במדינה שבה יש לכם אזרחות. קחו בחישוב שהוצאת אזרחות זרה היא תהליך שיכול לקחת מספר שנים.|
אזרחות זרה היא אישור השהיה האולטימטיבי מאחר והיא מקנה לכם זכות מגורים ועבודה במדינת היעד כמו כל אזרח אחר ללא הגבלת זמן או צורך בספונסר מכל סוג שהוא.
ויזת עבודה
במדינות רבות ניתן לקבל ויזה על בסיס הצעת עבודה. שימו לב שלא בהכרח כל משרה מקנה אוטומטית זכות לקבל ויזה. לרב, מדינה תאפשר להביא עובדים מבחוץ כאשר מדובר בתפקידים הדורשים מומחיות ואין מועמדים מקומיים מתאימים. לכן, אם אתם מחפשים משרה במדינה אליה תרצו לעבור, מומלץ לוודא עם המעסיק העתידי האם יש ביכולתו לסייע בקבלת ויזה או שהדבר בתחום אחריותכם.
חסרון מרכזי של ויזת עבודה היא שבמידה ואתם מפוטרים או עוזבים את מקום העבודה, גם הויזה עשויה להתבטל.
ויזת לימודים / סטודנט
דרך נוספת לקבל אשרת שהיה במדינה היא להירשם ללימודי תואר כלשהו. אם התקבלתם לאוניברסיטה במדינה כלשהי תוכלו לקבל ויזת סטודנט למשך תקופת הלימודים ומעט לאחריה. ויזה זו עשויה להיות מוגבלת ולאפשר לכם למשל לגור וללמוד במדינה אך לא לעבוד בה או לחילופין, לעבוד אך באחוז משרה מצומצם.
ויזת סטודנט הינה ויזה מוגבלת בזמן אך במקרים מסויימים היא יכולה להיות שלב ראשון בדרך לאשרות קבועות יותר. לאחר סיום הלימודים ניתן למשל לחפש עבודה ולקבל ויזה להמשיך לשהות במדינה.
ויזת זהב למשקיעים
דרך נוספת להשיג אישור שהיה במדינה הינה דרך השקעה כספית. במדינות מסויימות בהן קיימת ויזת זהב, תידרש השקעה כספית בסכום מוגדר.
ההשקעה יכולה להיות – רכישת נדל"ן מקומי מעל סכום מסויים, הקמת עסק בהשקעה שמוגדרת בויזה או לעיתים דרישה ליצירת מקומות עבודה והעסקת עובדים מקומיים. מטרת הויזה היא למשוך כספים והשקעות אל המדינה. הסכומים עצמם וסוגי ההשקעה הנדרשת משתנים בין מדינה למדינה ומומלץ לבדוק באופן פרטני במדינה שמעניינת אתכם.
ויזת נוודים דיגיטליים
בשנים האחרונות עלה משמעותית מספר הנוודים הדיגיטליים בעולם. אנשים אלה יכולים לעבוד מכל מקום בעולם בעצם ולהמשיך להתפרנס. מאחר ומדובר באנשים שלא יתפסו מקומות עבודה ורק יכניסו כספים למדינה אליה יגיעו, מדינות רבות יצרו ויזה ייעודית עבורם. כדי לקבל ויזה כזו תידרשו להוכיח שיש לכם מספיק הכנסות מעבודה מרחוק. הסכום עצמו נקבע על ידי כל מדינה ומומלץ לבדוק את הדרישה במדינה הרלבנטית לכם. ויזת נוודים מאפשר לגור במדינה ולהמשיך לעבוד מרחוק אך לרב לא תאפשר עבודה במדינת היעד עצמה.
ויזת פנסיונר
פעמים רבות פנסיונרים שפורשים מעבודה, בוחרים לעבור לגור במדינה אחרת בין אם משיקולי עלויות מחיה ובין אם משיקולים אחרים כמו מזג אויר או קרבה לילדים שגרים במקום. פנסיונרים אלו אינם מתעתדים לעבוד אלא לחיות מכספי הפנסיה / הכנסות פאסיביות שברשותם. עבורם קיימת במדינות מסויימות ויזת פנסיונרים. ויזה זו לא מאפשרת עבודה מכל סוג שהוא (גם לא מרחוק) ותתאים רק למי שיש לו הכנסות מקצבה או מאפיק פסיבי כלשהו. ברב המקרים יש גם מגבלת גיל מינימום שרק מעליו ניתן לקבל ויזה כזו.
ויזת איחוד משפחות
מתייחס לויזה עבור בני זוג, הורים או ילדים של אזרחים במדינת היעד. במקרה של בני זוג נשואים שרק לאחד מהם יש אזרחות, האחר/ת יוכלו לקבל ויזה ואישור לגור ולעבוד במדינה על בסיס איחוד משפחות. כנ"ל לגבי הורה לילדים קטינים שלהם אזרחות ולהורה לא. במדינות מסויימות, גם ילדים בוגרים שהיגרו למדינה וקיבלו בה אזרחות או תושבות קבע, יהיו זכאים לבקש ויזה להוריהם על בסיס הקרבה המשפחתית.
מכסות והגרלות
במדינות מסויימות, נערכות הגרלות של ויזות ואשרות שהיה. בארה"ב לדוגמא, נערכת מדי שנה הגרלה של גרין קארד שמאפשרת לזכות ב"כרטיס כניסה" למדינה. גם בקנדה יש הגרלה לתהליך מקוצר לקבלת אשרת שהיה קבועה.
במדינות אחרות נערכות הגרלות כאלה מדי פעם גם אם לא כדרך פעולה קבועה.
ויזת מקלט מדיני
ויזה זו אינה רלבנטית לרב המהגרים המחפשים לעשות רילוקיישן. מדובר בויזה הניתנת לאנשים הנאלצים לברוח ממדינת המוצא שלהם כיוון שנשקפת סכנה אמיתית ומוחשית לחייהם.
הסכנה יכולה להיות ברמה של המדינה כולה (למשל אוקראינה שכל אזרח הבורח ממנה יכול לבקש מקלט מדיני) או ברמה האישית, לאדם ספציפי שנרדף במדינתו בגלל אמונה או מעשה כלשהו שעשה.
עוד כמה דברים שכדאי לדעת
- לא כל הויזות קיימות בכל המדינות. בהתאם לצרכים שלכם, מומלץ לבדוק במדינה אליה אתם רוצים לעבור, איזה סוגי ויזות קיימים. או לחילופין אפשר לעבוד הפוך ולחפש מדינה בהתאם לסוג הויזה שיש ביכולתכם לקבל.
- חלק מהויזות שהוזכרו כאן נקראו בשמות שונים במדינות שונות או קיימות בוריאציות קלות.
- הלוגיקה של מדינות כשזה נוגע לאשרות כניסה היא לאפשר כניסה כשזה משתלם להן ו/או לא בא על חשבון תושבי המדינה. לכן ויזות משקיעים, נוודים או פנסיונרים נהיות יותר ויותר נפוצות.
- ויזת תייר מאפשרת שהות מוגבלת במדינה. ברב המדינות זה עד 3 חודשים (באיחוד האירופי זה 3 חודשים לכל מדינות האיחוד), יש מדינות שמאפשרות חצי שנה על ויזת תייר (למשל בריטניה) ואחרות מאפשרות שנה (למשל גאורגיה). מומלץ לא לנצל לרעה את ויזת התייר כדי שלא יהיה סנקציות ותימנע כניסה שלכם למדינה בעתיד.
- יש עוד סוגים של ויזות לבעלי כישורים מיוחדים, צרכים בריאותיים, דיפלומטיים ועוד. הזכרנו כאן את הויזות העיקריות שיכולות להיות רלבנטיות לאנשים המבקשים להגר למדינה חדשה.