שיקולי מס לחשוב עליהם בטרם בחירת יעד לרילוקיישן
מס הכנסה
אם בכוונתם להמשיך לעבוד, בין אם במדינה אליה אתם עוברים ובין אם להמשיך לעבוד מרחוק, ככל הנראה תידרשו לשלם מס על ההכנסות שתייצרו.
מה לבדוק:
- האם מס הכנסה נגבה רק על הכנסה שתייצרו במדינה עצמה או על הכנסות שתייצרו בכל מקום בעולם?
- האם קיימת אמנת מס עם ישראל כדי למנוע כפל מס?
- גובה המס על הכנסה. מדרגות המס.
- הטבות/הקלות ספציפיות שקיימות לנוודים או תושבים חדשים (למשל בהולנד יש הטבת רולינג למשך 5 שנים, בפורטוגל יש הטבת מס למשך 10 שנים)
מס ירושה ועזבון
יש שוני גדול בחוקים הנוגעים לירושה ועזבון במדינות שונות. בחלק מהמדינות חבות המס על ירושות יכולה להיות מאוד גבוהה לכן חשוב מאוד לתת את הדעת לסוגיה זו מראש ולהיערך מראש.
מה לבדוק?
- האם יש מס ירושה / עזבון במדינה אליה עוברים? מה גובה המס? על אילו נכסים/סכומים הוא חל?
- האם יש חוקים והגבלות על ירושה? (יש מדינות שהחוק מגדיר מי היורשים ללא יכולת שלך המוריש להחליט זאת עצמאית).
- לוודא שאין חבות מס כפולה בין המדינה החדשה לבין מדינת המגורים הקודמת (ישראל או אחרת).
מס עושר
יש מדינות המטילות מס עושר על נכסים מעל סכום מסויים. גם אם אתם לא מחשיבים את עצמכם עשירים וחושבים שהמס הזה אינו מתייחס אליכם, מומלץ לבדוק את ההגדרות במדינת היעד. לעיתים תתפלאו לגלות שהמס מוטל מעל סכומים לא מאוד גבוהים ובהחלט משפיע גם עליכם.
מה לבדוק?
- האם במדינת היעד מוטל מס עושר ואם כן מעל איזה סכום הוא חל? (שימו לב, לעיתים המס הזה יכונה בשם אחר)
- האם מס העושר זהה בכל מקום במדינה? לעיתים יהיו הבדלים בגובה המס גם באותה מדינה. למשל בספרד, באזורים שונים מס העושר שונה.
מס רווחי הון
אם יש לכם תיק בשוק ההון, השקעות בנדל"ן או בתחום אחר המייצר לכם רווחים, ייתכן שתהיה לכם חבות מס בעבור רווחי הון
מה לבדוק:
- האם יש מס רווחי הון במדינה אליה אתם עוברים ואם כן על איזה סוג נכסים הוא חל ומה גובה המס.
- האם יש אמנות מס המונעות כפל מס במידה ורווחי ההון שלכם נוצרו מנכסים במדינה אחרת.
חובת דיווח
בישראל אזרחים שאינם בעלי עסק לא נדרשים להגיש דוחו"ת מס לרשויות. גביית המסים נעשית ישירות מול המעסיקים. יש מדינות אחרות בהן הדברים עובדים אחרת וכן קיימת חובת דיווח שנתית.
מה לבדוק?
- מה דרישות הדיווח במדינה אליהם עברתם? האם צריך להגיש דוחו"ת ואם כן מתי ומה צריך להיכלל בהם? האם ניתן לעשות זאת לבד או שחובה להיעזר באיש מקצוע?
אמנות למניעת כפל מס
מדינות רבות חתומות על אמנות למניעת כפל מס כדי למנוע מצב שבו אתם נדרשים לשלם מס על ידי שתי מדינות שונות על אותו דבר. אם אתם עוברים למדינה שיש עמה אמנה כזו, זה יכול לחסוך לכם הרבה כסף. ומנגד, מעבר למדינה שאינה חתומה על אמנה כזו, יכול להציב בפניכם קשיים מבחינת מיסוי.
מה לבדוק?
- האם ואיזה אמנות מס קיימות בין המדינה אליהם עברתם לבין המדינה ממנה הגעתם?
- מה ניתן לעשות במקרה של מעבר למדינה שאין עימה אמנה, כדי להקטין חבות מס.
זכויות סוציואליות ופרישה
ככל שאתם עוברים בגילאים יותר מתקדמים כך חשוב יותר לוודא מה ההשלכות של המעבר על הזכויות הסוציואליות והפנסיוניות שלכם הן במדינת היעד והן במדינה שעזבתם.
מה לבדוק:
- מדינת אמנת רווחה (לא לבלבל עם מדינת אמנת מס, זה לא בהכרח תואם). במדינה שיש מולה אמנת רווחה תוכלו להמשיך לקבל קצבאות להן הייתם זכאים בארץ (כולל קצבת זקנה אם כבר התחלתם לקבל אותה).
- האם ניתן להצטרף לתכניות פנסיוניות במדינת היעד? עלויות, תנאים וכו'
מיסוי מקומי
יש מדינות הנחלקות למחוזות / קנטונים /אזורים שונים וייתכנו חבויות מס ספציפיות לכל אזור ואזור. מעבר להבנת המסים ברמה הארצית, חשוב לבדוק גם במחוז הספציפי אליו עוברים אם יש חבויות מס נוספות/אחרות. לעיתים זה יכול אפילו להוות שיקול בבחירה שלנו של אזור מגורים בתוך מדינת היעד.
מה לבדוק?
האם קיימים מסים שונים במחוזות שונים בתוך המדינה אליה עובדים ואם כן מה הם?
סטטוס תושבות
לעיתים קיימים הבדלי מיסוי בהתאם לסטטוס החוקי שלכם. המיסוי שתשלמו כזרים, תושבים או אזרחים עשוי להיות שונה. בחלק מהמקרים זה יפעל לטובתכם למשל בהטבות מס לתקופה מסויימת כמו שניתנות בפורטוגל או בהולנד. ועדיין, אם אתם מתכננים להישאר במדינה לטווח ארוך, מומלץ לתת את הדעת גם למה שיקרה אחרי תום ההטבה. ולעיתים להיפך, ככל שתצברו ותק במדינה כך תהיו זכאים ליותר הטבות.
לסיכום
כל האמור לעיל הוא סקירה כללית של סוגי מסים שקיימים ויש לקחת אותם בחישוב בעת הגירה למדינה חדשה. מומלץ מאוד להתייעץ עם איש מקצוע, יועץ מס המתמחה במדינת היעד אליה אתם שוקלים מעבר ולבחון את הנתונים הספציפיים שלכם והאסטרטגיה הנכונה עבורכם כדי להקטין למינימום את חבויות המס שלכם. במקרים מסויימים ייתכן ששיקול מס יהווה שיקול להעדפת מדינה אחת על פני אחרת כך שאלו בהחלט נושאים שכדאי לבדוק הרבה לפני שמתקדמים הלאה בתכנון ההגירה שלכם.